Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende manglende varmt vand og sæbe ved håndvaske i bageri
Dato
1. april 2019
Nævn
Miljø- og Fødevareklagenævnet
Eksterne links
Læs hele sagenKategori
Fødevarer
Højdepunkt
Stadfæstelse af indskærpelse i sag om hygiejnisk indretning i Hillerød Kommune Miljø
Miljø- og Fødevareklagenævnet behandlede en klage fra et bageri over en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen. Indskærpelsen vedrørte manglende hygiejniske faciliteter i produktions- og salgsområderne, herunder en håndvask uden rindende vand og manglende sæbe.
Baggrund for indskærpelsen
Ved et kontrolbesøg den 17. september 2018 konstaterede Fødevarestyrelsen, at blandingsbatteriet i en håndvask i produktionsområdet ikke virkede, og at der manglede sæbe i beholderen i salgsområdet. Desuden blev der opbevaret en papirpose med brød på kanten af håndvasken. Fødevarestyrelsen udstedte en indskærpelse, der krævede, at håndvaskene skulle være forsynet med rindende varmt og koldt vand samt faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne. Denne indskærpelse medførte et gebyrbelagt, opfølgende kontrolbesøg.
Klagerens anbringender
Bageriet påklagede indskærpelsen den 19. september 2018 og anførte, at indskærpelsen var mere indgribende end nødvendigt og ude af proportioner med overtrædelsens art. Klager forklarede, at det defekte blandingsbatteri var et hændeligt uheld, og at bageriet havde flere håndvaske inden for 20 meter, hvilket sikrede tilstrækkelig dækning, selv hvis én vask svigtede. Klager oplyste desuden, at en tekniker blev tilkaldt straks under tilsynet for at udbedre fejlen, og at bageriet tidligere havde efterkommet Fødevarestyrelsens vejledning om tilgængelighed af håndvaske ved at fjerne en dør mellem pakkerum og produktion.
Fødevarestyrelsens bemærkninger
Fødevarestyrelsen fastholdt indskærpelsen og henviste til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4. Styrelsen præciserede, at den del af indskærpelsen, der vedrørte separate faciliteter til vask af fødevarer, ikke var relevant i denne sag. Fødevarestyrelsen vurderede, at den defekte håndvask i dejproduktionsområdet var den eneste hensigtsmæssigt placerede vask for dette område, og at de øvrige vaske lå for langt væk. Det blev også bemærket, at en medarbejder havde oplyst, at blandingsbatteriet ikke havde virket i et stykke tid, og at klager ikke havde informeret om brugen af andre vaske. Fødevarestyrelsen understregede, at kontrolbesøget afspejler et øjebliksbillede, og at en indskærpelse er den mildeste sanktion ved konstaterede overtrædelser af fødevarelovgivningen, herunder Fødevarelovens § 58 a, stk. 1.
Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 17. september 2018, dog med en præcisering af indskærpelsens ordlyd. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.
Nævnets vurdering af overtrædelsen
Nævnet fandt, at bageriet ikke havde overholdt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4. Dette skyldtes, at håndvasken i produktionsområdet ikke var forsynet med rindende varmt og koldt vand, og at der manglede sæbe ved håndvasken i salgsområdet. Nævnet lagde vægt på, at den defekte håndvask var den eneste hensigtsmæssigt placerede vask i området med dejproduktion, pakkerum og opvaskelokale, og at den derfor skulle være fuldt funktionsdygtig.
Vurdering af klagerens anbringender
Nævnet vurderede, at blandingsbatteriet ikke blot gik i stykker under kontrolbesøget, men at det derimod ikke havde virket i et stykke tid, baseret på den tilsynsførendes observationer og en medarbejders forklaring. Nævnet bemærkede, at det er forholdene på kontroltidspunktet, der er afgørende for Fødevarestyrelsens sanktionsvalg, og at efterfølgende udbedring ikke ændrer på den konstaterede overtrædelse. Nævnet fandt, at en indskærpelse er den mildeste sanktion ved overtrædelse af fødevarelovgivningen og derfor ikke var mere indgribende end nødvendigt. Det blev også understreget, at bestemmelsen ikke forudsætter en intention om at overtræde reglerne.
Præcisering af indskærpelsen
Miljø- og Fødevareklagenævnet præciserede indskærpelsens ordlyd til udelukkende at omfatte den del af bestemmelsen, der vedrører forsyning af rindende varmt og koldt vand og faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne. Den endelige ordlyd blev: ”Håndvaskene skal være forsynet med rindende varmt og koldt vand og faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne.”
Lignende afgørelser