Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende håndvaskefaciliteter i restaurant
Dato
26. februar 2019
Nævn
Miljø- og Fødevareklagenævnet
Eksterne links
Læs hele sagenKategori
Fødevarer
Højdepunkt
Stadfæstelse af indskærpelse i sag om håndvaskefaciliteter i Københavns Kommune
Sagen omhandler en klage over Fødevarestyrelsens indskærpelse vedrørende håndvaskefaciliteter i et restaurationskøkken. Ved et kontrolbesøg den 29. september 2016 konstaterede Fødevarestyrelsen, at hovedkøkkenets to eneste vaske blev anvendt til både håndvask og produktion, herunder opvask af brugte skeer og opbevaring af rengøringsudstyr. Dette blev dokumenteret med fotos.
Klager, der er en af virksomhedens ejere, påklagede indskærpelsen den 22. november 2016. Klager anførte, at de samme håndvaske havde været i brug i over seks år uden tidligere anmærkninger, og at der efter kontrolbesøget var opsat skilte for at adskille vaskenes funktioner. Klager påklagede desuden et administrativt bødeforlæg og den tilsynsførendes adfærd.
Fødevarestyrelsens vurdering
Fødevarestyrelsen fastholdt indskærpelsen, som var givet i medfør af Hygiejneforordningen artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kapitel I, pkt. 4. Styrelsen vurderede, at der var risiko for forurening af hænderne, hvis vaskene blev brugt til både håndvask og opbevaring af snavset vand eller rengøringsudstyr. Fødevarestyrelsen bemærkede, at virksomheden er et restaurationskøkken af en vis størrelse, hvorfor forskellige arbejdsprocesser som produktion, opvask og rengøring bør være adskilte i forhold til håndvaskene. Styrelsen ville vurdere den nye indretning ved kommende kontrolbesøg.
Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens mundtlige indskærpelse af 29. september 2016, som blev sendt skriftligt den 27. oktober 2016. Nævnet ændrede dog indskærpelsens ordlyd til: ”Der skal være et tilstrækkeligt antal håndvaske, der er hensigtsmæssigt placeret og specielt beregnet til håndvask. Håndvaskene skal være forsynet med faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne.”
Nævnets kompetence
Miljø- og Fødevareklagenævnet fastslog, at det alene har kompetence til at behandle klager over forvaltningsretlige afgørelser, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 1, stk. 1 og Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 1, stk. 3. Derfor kunne nævnet ikke behandle klagen over det administrative bødeforlæg eller den tilsynsførendes adfærd, da disse ikke udgør administrative afgørelser.
Vurdering af hygiejneforhold
Nævnet fandt, at klager ikke kunne foretage hygiejnisk håndvask i de to håndvaske i produktionskøkkenet. Denne vurdering blev baseret på Fødevarestyrelsens faglige vurdering og fotodokumentation, der viste beholdere med rengøringsvand og skuresvampe i vaskene. Nævnet lagde vægt på risikoen for opsprøjt af kontamineret opvaskevand og den deraf følgende risiko for kontaminering af fødevarer. Forholdene udgjorde en overtrædelse af Hygiejneforordningen artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kapitel I, pkt. 4.
Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.
Lignende afgørelser