Command Palette

Search for a command to run...

Høring om godkendelse af magnesium kalium trichlorid hexahydrat som ny fødevare

Myndighed

Fødevarestyrelsen

Publiceringsdato

20. maj 2025

Område

Erhverv

Type

EU-Dokumenter

Tilknyttede dokumenter

Høringsbrev

Klik for at åbne

Forslag

Klik for at åbne

Bilag til forslag

Klik for at åbne
  • Fødevarestyrelsen søger bemærkninger til et forslag om at godkende magnesium kalium trichlorid hexahydrat som en ny fødevare (novel food).
  • Ansøgningen om godkendelse er indsendt af BK Guilini GmbH og omfatter anvendelse som salterstatning i forskellige fødevarer.
  • EFSA har vurderet, at produktet er sikkert at anvende til det ansøgte formål.
  • Kommissionen foreslår at godkende markedsføringen af magnesium kalium trichlorid hexahydrat, men med en databeskyttelsesperiode på 5 år udelukkende for BK Guilini GmbH.
  • Godkendelsen vil efter databeskyttelsesperioden gælde for alle virksomheder, men andre ansøgere kan søge om godkendelse, så længe de ikke baserer sig på de databeskyttede data.
  • Forslaget forventes at blive stemt om i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder den 12. juni 2025.
  • Fødevarestyrelsen anmoder om bemærkninger til forslaget senest den 6. juni 2025.
  • Det foreslås at tillade brugen af magnesium kalium trichlorid hexahydrat i visse fødevarer som råt, saltet kød og pølser, med specifikke mængdebegrænsninger.
  • Produktets betegnelse på fødevarers etiketter skal være 'magnesium kalium trichlorid hexahydrat'.
  • Fødevarestyrelsen har udsendt et høringsbrev vedrørende et forslag om at godkende magnesium kalium trichlorid hexahydrat som en ny fødevare (novel food) i henhold til EU's novel food-forordning 2015/2283. Ansøgningen er indsendt af BK Guilini GmbH, der ønsker at anvende produktet som en salterstatning i forskellige fødevarer, herunder hævet brød, råt speget kød, kogt speget eller krydret kød, konserverede eller delvist konserverede pølser samt dybfrosne pizzaretter.

    Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at magnesium kalium trichlorid hexahydrat er sikkert at anvende til det ansøgte formål. På baggrund af EFSAs vurdering har Kommissionen fremsat et forslag om at godkende markedsføringen af stoffet. Godkendelsen vil i første omgang være eksklusiv for BK Guilini GmbH i en periode på 5 år på grund af databeskyttelse. Efter denne periode vil godkendelsen gælde for alle virksomheder, men andre ansøgere kan søge om godkendelse, så længe de ikke baserer deres ansøgning på de databeskyttede data.

    Det fremsatte forslag omfatter en ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/2470 og forventes at komme til afstemning den 12. juni 2025. Fødevarestyrelsen anmoder om eventuelle bemærkninger og kommentarer til forslaget senest den 6. juni 2025.

    Anvendelsesbetingelser og mærkning

    Det foreslås at tillade brugen af magnesium kalium trichlorid hexahydrat i visse fødevarer, såsom råt saltet kød (1050 mg/100 g), kogt saltet kød (700 mg/100 g), pasta og risretter (600 mg/100 g) og konserverede eller delvist konserverede pølser (1050 mg/100 g). Produktets betegnelse på fødevarers etiketter skal være 'magnesium kalium trichlorid hexahydrat'. Hvis det tilsættes et slutprodukt, der indeholder en betydelig mængde kalium og magnesium, skal dette angives i næringsdeklarationen.

    Godkendelsen er baseret på beskyttede data, hvilket betyder, at i databeskyttelsesperioden er det kun BK Guilini GmbH, der må markedsføre produktet, medmindre andre ansøgere opnår godkendelse uden at henvise til de beskyttede data eller med BK Guilinni GmbH's samtykke.

    Lignende afgørelser