Command Palette

Search for a command to run...

Tarifering af calciumkarbonat og modificeret stivelse: KN-kode 2106 eller 3824?

Dato

8. februar 2017

Udsteder

Domstolen

Land

Tyskland

Dommer

Europa-Kommissionen

Dokument

Nøgleord

Tarifering Kombinerede Nomenklatur Fælles Toldtarif Calciumkarbonat Modificeret Stivelse Tilberedt Næringsmiddel Kemisk Produkt Toldunion Præjudiciel Afgørelse EU-Domstolen

Sagen omhandler en anmodning om præjudiciel afgørelse fra Finanzgericht Bremen vedrørende tariferingen af et produkt bestående af calciumkarbonat (95%) og modificeret stivelse (5%). Produktet anvendes som udgangsmateriale til fremstilling af calciumtabletter.

Madaus GmbH anførte, at produktet skulle tariferes under position 3824 90 97 i den kombinerede nomenklatur (KN) som et kemisk produkt, mens Hauptzollamt Bremen (HB) mente, at det skulle tariferes under position 2106 90 92 som en tilberedt fødevare.

Madaus argumenterede for, at stivelsen kun var tilsat som hjælpestof og ikke for sin ernæringsmæssige værdi, og at produktet derfor burde tariferes som et kemisk produkt. HB argumenterede for, at begge bestanddele havde næringsværdi, og at produktet derfor var en tilberedt fødevare.

Finanzgericht Bremen forelagde spørgsmålet for EU-Domstolen for at få afklaret, om produktet skulle tariferes som en tilberedt fødevare eller som et kemisk produkt.

Afgørelse

Domstolen fastslog, at den kombinerede nomenklatur (KN), som er indeholdt i bilag I til Rådets forordning nr. 2658/87, senest ændret ved Kommissionens gennemførelsesforordning nr. 1001/2013, skal fortolkes således, at en vare bestående af calciumkarbonat i pulverform og modificeret stivelse (under 5 vægtprocent), der anvendes til fremstilling af calciumtabletter, skal tariferes under position 2106 i KN.

Domstolen begrundede afgørelsen med:

  • Varens objektive karakteristika og egenskaber, herunder dens anvendelse til fremstilling af fødevarer.
  • Bestemmelse 1, litra b), til kapitel 38 i KN, som udelukker blandinger af kemikalier med næringsstoffer fra dette kapitel.
  • At blandingen er bestemt til fremstilling af fødevarer til mennesker, hvilket placerer den under kapitel 21 i KN.

Retlige Principper

Domstolen fremhævede følgende EU-retlige principper:

  • Tarifering af varer: Det afgørende kriterium for tarifering er normalt varens objektive karakteristika og egenskaber, som beskrevet i KN og de supplerende bestemmelser.
  • Fortolkning af KN: Bestemmelserne til kapitlerne i KN er et vigtigt hjælpemiddel til at sikre en ensartet anvendelse af den fælles toldtarif.
  • Forklarende bemærkninger: Både Verdenstoldorganisationens og Kommissionens forklarende bemærkninger udgør vigtige bidrag til fortolkningen af toldpositionerne, selvom de ikke er juridisk bindende.
  • Varens bestemmelse: Varens bestemmelse kan udgøre et objektivt kriterium ved tarifering, hvis varen og dens bestemmelse hænger uløseligt sammen, og dette kan påvises ud fra varens objektive karakteristika og egenskaber.
  • Blandinger af kemikalier og næringsstoffer: Ved tarifering af blandinger af kemikalier og næringsstoffer skal der tages hensyn til blandingens sammensætning og dens anvendelse ved fremstilling af fødevarer.

Lignende afgørelser