Command Palette

Search for a command to run...

Aromatiserede vinprodukter: Definition af alkohol og tilladte tilsætninger

Dato

7. maj 2024

Udsteder

Domstolen

Land

Tyskland

Dommer

Europa-Kommissionen, EU’s institutioner og organer

Dokument

Nøgleord

Aromatiserede vinprodukter Forordning 251/2014 Alkohol tilsætning Vinavlsprodukter Smagsgivende levnedsmidler Forbrugerbeskyttelse Markedsføring Præjudiciel afgørelse EU-ret Øl Vin Cocktail

Hauser Weinimport GmbH anfægtede en afgørelse fra Freistaat Bayern vedrørende markedsføringen af en drikkevare bestående af en blanding af vin og øl, markedsført som en »aromatiseret cocktail af vinprodukter«.

Freistaat Bayern anførte, at tilsætningen af øl udgjorde en ulovlig tilsætning af »alkohol« i henhold til forordning nr. 251/2014, artikel 3, stk. 4, litra c), da øl ikke er et vinavlsprodukt.

Hauser Weinimport argumenterede for, at forbuddet mod tilsætning af alkohol kun gælder, hvis det øger det samlede alkoholindhold, og at øl kan betragtes som et »smagsgivende levnedsmiddel«.

Den forelæggende ret anmodede EU-Domstolen om en præjudiciel afgørelse vedrørende fortolkningen af begrebet »alkohol« og »tilsætning« i forordning nr. 251/2014.

Domstolens vurdering

  • Domstolen fastslår, at begrebet »alkohol« i artikel 3, stk. 4, litra c), omfatter enhver alkoholholdig drikkevare, der ikke er et vinavlsprodukt, uanset om tilsætningen øger alkoholindholdet.
  • Domstolen afviser argumentet om, at øl kan betragtes som et »smagsgivende levnedsmiddel« i denne sammenhæng, da det ville underminere forbuddet mod tilsætning af alkohol.
  • Domstolen understreger, at formålet med forordningen er at sikre klarhed og undgå vildledende praksis for at beskytte forbrugerne.

Afgørelse

Domstolen fastslår, at artikel 3, stk. 4, litra c), i forordning nr. 251/2014 skal fortolkes således, at begrebet »alkohol« i denne bestemmelse, som ikke må tilsættes en »aromatiseret cocktail af vinprodukter«, omfatter enhver alkoholholdig drikkevare, der ikke er et vinavlsprodukt, uanset om tilsætningen øger alkoholindholdet i den pågældende cocktail.

Domstolen fastslår endvidere, at samme artikel skal fortolkes således, at forbuddet mod at tilsætte alkohol til en »aromatiseret cocktail af vinprodukter« også omfatter tilsætning af en alkoholholdig drikkevare som et »smagsgivende levnedsmiddel«, hvis drikkevaren ikke er et vinavlsprodukt.

Retlige Principper

  • Definition af aromatiserede vinprodukter: Forordning 251/2014 fastlægger klare regler for definition, beskrivelse og mærkning af aromatiserede vinprodukter for at sikre forbrugerbeskyttelse og gennemsigtighed.
  • Forbud mod tilsætning af alkohol: Artikel 3, stk. 4, litra c), forbyder tilsætning af alkohol til aromatiserede cocktails af vinprodukter, medmindre det er et vinavlsprodukt.
  • Beskyttelse af forbrugerforventninger: Domstolen understreger, at formålet med forordningen er at beskytte forbrugerne mod vildledende praksis og sikre, at deres forventninger til produktets kvalitet og fremstillingsmetode opfyldes.
  • Ensartet fortolkning: Domstolen afviser fortolkninger, der kan føre til forskellige anvendelser af EU-retten afhængigt af lokale forhold eller alkoholindhold, da dette skaber usikkerhed og risiko for misforståelser.

Lignende afgørelser