Mærkning af fødevarer: Angivelse af vitaminkilder i ingredienslisten
Dato
23. marts 2022
Udsteder
Domstolen
Land
Ungarn
Dommer
Ungarn, EU-medlemsstater, EU’s institutioner og organer, Kroatien, Europa-Kommissionen
Dokument
Nøgleord
Sagen omhandler en ungarsk tvist mellem Somogy Megyei Kormányhivatal og Upfield Hungary Kft. vedrørende mærkningen af et margarineprodukt tilsat vitaminer. Den ungarske forvaltning pålagde Upfield Hungary at ændre mærkningen, så den ud over betegnelsen for vitaminerne (A, D) også angav vitaminkilderne.
Kúria (øverste domstol, Ungarn) forelagde sagen for EU-Domstolen med spørgsmålet om, hvorvidt forordning 1169/2011 kræver, at mærkningen af fødevarer tilsat vitaminer skal angive både vitaminernes betegnelse og vitaminkilderne.
- Somogy Megyei Kormányhivatal argumenterede for, at forordningen generelt kræver specifikke betegnelser for alle ingredienser, herunder vitaminkilder.
- Upfield Hungary Kft. anførte, at hverken forordning 1169/2011 eller forordning 1925/2006 regulerer betegnelserne for vitaminer og vitaminkilder på en sådan måde.
EU-Domstolen fastslår, at forordning 1169/2011 ikke kræver, at ingredienslisten ud over betegnelsen for vitaminet også skal angive den anvendte vitaminkilde.
Afgørelse
Domstolen fastslår, at forordning 1169/2011, særligt artikel 18, stk. 2, skal fortolkes således, at ingredienslisten for en fødevare, hvortil der er tilsat et vitamin, ikke skal indeholde en angivelse af den anvendte vitaminkilde ud over betegnelsen for vitaminet selv.
Domstolen begrunder afgørelsen med:
- En fortolkning af forordningens ordlyd og formål.
- At forordningen skelner mellem ingredienser og næringsstoffer.
- At vitaminer kan betragtes som begge dele, men at angivelsen af vitaminkilden ikke er et krav.
- At en detaljeret angivelse af vitaminkilder kan forvirre gennemsnitsforbrugeren.
Retlige Principper
- Forbrugerbeskyttelse: EU-retten skal sikre et højt niveau af forbrugerbeskyttelse gennem klar og letforståelig fødevareinformation.
- Fair Oplysningspraksis: Fødevareinformation skal være korrekt, klar og letforståelig for forbrugeren.
- Harmoniseret Fortolkning: EU-forordninger skal fortolkes ensartet for at sikre en konsekvent anvendelse i alle medlemsstater.
- Princippet om klar og letforståelig information: Information om fødevarer skal være let tilgængelig og forståelig for den gennemsnitlige forbruger.
Lignende afgørelser