Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende rengøring i bagerudsalg

Dato

24. oktober 2023

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om mangelfuld rengøring i Odense Kommune Miljø

Sagen omhandler en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen til et bagerudsalg i Odense Kommune vedrørende mangelfuld rengøring. Under et kontrolbesøg den 15. maj 2023 konstaterede Fødevarestyrelsen, at glasmontrer var fedtede, kølegitteret i juicekøleren var støvet og fedtet, og gulvet langs vinduet var beskidt med produktrester. Desuden var hylder med emballage og marmelade samt et skab med etiketter støvede og med produktrester. Fødevarestyrelsen udstedte en mundtlig og efterfølgende skriftlig indskærpelse med henvisning til hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 1, og kap. V, pkt. 1, litra a, samt Fødevarelovens § 58 a, stk. 1. Indskærpelsen medførte et gebyrbelagt, opfølgende kontrolbesøg.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 15. maj 2023, dog med en præciseret ordlyd. Nævnet fandt, at bagerudsalget ikke havde overholdt hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 1, og kap. V, pkt. 1, litra a.

Nævnets vurdering af de konstaterede forhold

Nævnet lagde Fødevarestyrelsens kontrolrapport til grund, som uomtvistet, og bemærkede de fedtede glasmontrer, det støvede og fedtede kølegitter i juicekøleren, det beskidte gulv med produktrester, samt produktrester og støv på diverse hylder og et skab. Selvom klager anførte, at krummer var uundgåelige i et bagerudsalg med kontinuerlig håndtering af brød og kager, fandt nævnet ikke tilstrækkeligt grundlag for at tilsidesætte Fødevarestyrelsens faglige vurdering af, at produktresterne ikke udelukkende stammede fra dagens produktion. Dette skyldtes, at produktresterne fandtes på forskellige overflader og hylder, hvilket indikerede mangelfuld rengøring.

Fortolkning af hygiejnekrav og risikovurdering

Miljø- og Fødevareklagenævnet understregede, at hygiejneforordningens bilag II, kap. I, pkt. 1, og kap. V, pkt. 1, litra a, kræver, at fødevarelokaler og udstyr, der kommer i berøring med fødevarer, til enhver tid skal være renholdt. Nævnet vurderede, at bestemmelserne var overtrådt, da omfanget af støv, belægninger og produktrester ikke stammede fra dagens produktion. Klagerens argument om løbende rengøring kunne ikke føre til et andet resultat, da rengøringen i det konkrete tilfælde var mangelfuld og udgjorde en fare for fødevaresikkerheden.

Afvisning af klagers henvisninger

Nævnet fandt, at hverken udtalelsen fra EU-Kommissionen eller det reviderede afsnit 19.1 i Vejledning om fødevarehygiejne kunne ændre afgørelsen. Selvom disse dokumenter understøtter en risikobaseret tilgang til rengøring, var der, ifølge Fødevarestyrelsens vurdering, en reel risiko for kontaminering af fødevarerne, hvilket betød, at reglerne om rengøring af lokaler og udstyr ikke var overholdt.

Endelig afgørelse

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 15. maj 2023 med den ændrede ordlyd: ”Lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene. Alle redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, skal holdes ordentligt rene/rent og om nødvendigt desinficeres.” Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17, stk. 1.

Lignende afgørelser