Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende håndvaskefaciliteter hos Ild.Pizza A/S

Dato

27. marts 2020

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om håndvaskefaciliteter i Aarhus Kommune Miljø

Sagen omhandler en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen til en pizzavirksomhed vedrørende manglende og uhensigtsmæssigt placerede håndvaskefaciliteter. Ved et kontrolbesøg den 4. februar 2020 konstaterede Fødevarestyrelsen, at virksomheden ikke havde en håndvask i salgs- og produktionsområdet, hvor der blev fremstillet pizza. Virksomheden var tidligere blevet vejledt om dette ved et kontrolbesøg den 31. oktober 2019.

Fødevarestyrelsens konstateringer

Fødevarestyrelsen fandt, at den eneste håndvask var placeret i et baglokale, og at den var uhensigtsmæssigt placeret og utilgængelig i forhold til produktionsområdet. Derudover manglede der aftørringspapir og håndsæbe ved håndvasken, idet der kun var en flaske opvaskemiddel tilgængelig. Fødevarestyrelsen udstedte en mundtlig indskærpelse, som senere blev uddybet skriftligt, om at der skulle være et tilstrækkeligt antal hensigtsmæssigt placerede håndvaske.

Virksomhedens klage og argumenter

Virksomheden påklagede indskærpelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet den 8. februar 2020. Klager anførte, at indskærpelsen var ubegrundet, da Fødevarestyrelsen ikke havde redegjort for, hvorfor hygiejnisk håndvask ikke kunne finde sted. Virksomheden fremhævede, at de ikke håndterer friske grøntsager eller råt kød, at alle varer modtages emballeret, og at personalet bærer handsker, som skiftes efter hver håndtering. De mente, at risikoen for kontaminering var minimal, og at håndvasken i baglokalet var tilstrækkelig og funktionel.

Fødevarestyrelsens bemærkninger til klagen

Fødevarestyrelsen fastholdt indskærpelsen med henvisning til hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4. Styrelsen bemærkede, at virksomheden tidligere havde modtaget vejledning om håndvaskefaciliteter. De påpegede, at produktions- og salgsområdet var i samme lokale, og at medarbejderne håndterede både fødevarer og penge/kasseapparat, hvilket krævede hyppig håndvask. Fødevarestyrelsen understregede, at brug af handsker ikke erstatter håndvask, og at afstanden til håndvasken i baglokalet var for stor, hvilket gjorde den utilgængelig under produktion. Styrelsen henviste til hygiejnevejledningens afsnit 7.3, som angiver, at håndvaske skal være let tilgængelige, og at der normalt er behov for en håndvask i lokaler, hvor uindpakkede, letfordærvelige fødevarer håndteres.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse i sagen og stadfæster Fødevarestyrelsens indskærpelse af 4. februar 2020, dog med en præcisering af indskærpelsens ordlyd.

Nævnets vurdering og begrundelse

Nævnet vurderede sagen i henhold til hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4, som fastslår, at der skal være et tilstrækkeligt antal hensigtsmæssigt placerede håndvaske, der er specielt beregnet til håndvask. Formålet med disse hygiejnebestemmelser er at sikre et højt forbrugerbeskyttelsesniveau med hensyn til fødevaresikkerhed.

Miljø- og Fødevareklagenævnet fandt, at virksomheden ikke havde overholdt disse bestemmelser. Nævnet lagde vægt på, at der ikke var en håndvask i selve produktions- og salgsområdet, og at den nærmeste håndvask var placeret i en gang i baglokalet. Nævnet fandt ikke grundlag for at tilsidesætte Fødevarestyrelsens faglige vurdering af, at håndvasken i baglokalet ikke var hensigtsmæssigt placeret i forhold til produktionslokalet. Dette blev understøttet af Fødevarestyrelsens fotodokumentation, som viste, at håndvasken var placeret uden udsyn til produktionslokalet og krævede, at medarbejderne forlod produktionsområdet for at vaske hænder.

Nævnet afviste virksomhedens argument om, at brug af handsker kunne fravige kravet om hensigtsmæssigt placerede håndvaske. Det blev også fastslået, at tilstedeværelsen af varmt og koldt vand samt muligheden for hygiejnisk håndvask i den eksisterende vask ikke gjorde den hensigtsmæssigt placeret i forhold til produktionsbehovet.

Præcisering af indskærpelsen

Miljø- og Fødevareklagenævnet præciserede, at indskærpelsen ikke var givet på baggrund af hygiejnemæssige betænkeligheder ved den tilstedeværende håndvask, men udelukkende på grund af fraværet af en hensigtsmæssigt placeret håndvask i produktionsområdet. Nævnet bemærkede desuden, at en kontrolrapport ikke er en afgørelse, og derfor ikke kræver angivelse af hjemmelsgrundlag på selve rapporten.

Endelig afgørelse

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæster Fødevarestyrelsens indskærpelse af 4. februar 2020 med følgende ændring i ordlyden:

”Der skal være et tilstrækkeligt antal håndvaske, der er hensigtsmæssigt placeret og specielt beregnet til håndvask.”

Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnets § 17. Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnets § 8.

Lignende afgørelser