Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende markedsføring af proteinpulver med økologiske ingredienser og tilsætningsstoffet stevioglycosider

Dato

23. januar 2019

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om brug af betegnelser for økologisk produktion

Miljø- og Fødevareklagenævnet behandlede en klage fra en virksomhed vedrørende Fødevarestyrelsens indskærpelse om brug af betegnelser for økologisk produktion på ingredienslister. Sagen omhandlede proteinpulverprodukter, der indeholdt tilsætningsstoffet stevioglycosider E960, som Fødevarestyrelsen vurderede ikke var tilladt i økologiske fødevarer.

Baggrund for indskærpelsen

Ved et kontrolbesøg den 21. marts 2018 konstaterede Fødevarestyrelsen, at virksomheden markedsførte proteinpulver, hvor risprotein, hampeprotein og fedtfattigt kakaopulver var angivet som økologiske på ingredienslisten. Produkterne indeholdt dog tilsætningsstoffet stevioglycosider E960. Fødevarestyrelsen vurderede, at dette tilsætningsstof medførte, at produkterne mistede deres økologiske status, og at mærkningen derfor kunne vildlede forbrugerne. En mundtlig indskærpelse blev givet under besøget, og en skriftlig indskærpelse fulgte den 22. maj 2018. Indskærpelsen var baseret på Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter artikel 23, stk. 4, litra b, jf. artikel 19, stk. 2, litra b, og Kommissionens forordning (EF) nr. 889/2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, for så vidt angår økologisk produktion, mærkning og kontrol artikel 27, stk. 1, litra a, jf. bilag VIII.

Virksomhedens klage

Virksomheden påklagede indskærpelsen den 19. juni 2018 med flere anbringender:

  • Fødevarestyrelsen havde tidligere godkendt, at virksomheden måtte nævne økologiske ingredienser.
  • Fødevarestyrelsen fortolkede lovgivningen forkert og forskelsbehandlede virksomheder.
  • Virksomheden overholdt alle lovkrav og havde ikke vildledt forbrugerne.
  • Der blev henvist til korrespondance med EU-kommissæren og EU's Competition Law, som angiveligt støttede virksomhedens fortolkning.
  • Fødevarestyrelsen anvendte en forældet liste fra 2007, selvom stevia blev godkendt i 2011.
  • Virksomheden mente, at det var lovligt at nævne økologiske ingredienser på ingredienslisten, selvom produktet ikke var fuldt økologisk.

Fødevarestyrelsens bemærkninger

Fødevarestyrelsen afviste klagens anbringender. Styrelsen oplyste, at den ikke godkender produkter, men udelukkende fører kontrol. En tidligere kontrol af et andet produkt havde kun omfattet næringsdeklarationen, ikke ingredienslisten for økologisk status. Styrelsen havde desuden vejledt virksomheden om, at stevioglycosider ikke var tilladt i økologiske fødevarer. Fødevarestyrelsen fastholdt, at stevioglycosider E960 ikke er et naturligt stof og ikke er tilladt i økologisk produktion i henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 889/2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, for så vidt angår økologisk produktion, mærkning og kontrol bilag VIII. Styrelsen understregede, at mærkning med økologiske ingredienser vildleder, hvis produktet ikke opfylder de specifikke økologiregler, og at der var tale om en overtrædelse af reglerne om brug af betegnelser for økologisk produktion, ikke vildledende markedsføring. Sagen blev behandlet i henhold til Økologiloven § 18 a, stk. 1.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse.

Nævnets vurdering af reglerne

Nævnet henviste til, at betegnelser for økologisk produktion kun må anvendes på ingredienslisten, hvis den forarbejdede fødevare er i overensstemmelse med betingelserne for sammensætningen af forarbejdede økologiske fødevarer, herunder anvendelse af tilsætningsstoffer. Dette er reguleret af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter artikel 23, stk. 4, litra b, jf. artikel 19, stk. 2, litra b. Kun tilsætningsstoffer, der er opført i bilag VIII til Kommissionens forordning (EF) nr. 889/2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, for så vidt angår økologisk produktion, mærkning og kontrol, må anvendes i økologisk produktion, jf. artikel 27, stk. 1, litra a i samme forordning. Da stevioglycosider E960 ikke er opført i dette bilag, var anvendelsen i de markedsførte produkter en overtrædelse af økologireglerne.

Nævnet understregede, at det er uden betydning, om tilsætningsstoffet er godkendt i andre sammenhænge, da økologireglerne har særkrav. Fødevarestyrelsen havde fortolket og anvendt reglerne korrekt. Nævnet bemærkede desuden, at Fødevarestyrelsen ikke har beføjelse til at godkende tilsætningsstoffer, der ikke fremgår af bilag VIII, for at ingredienser kan benævnes økologiske på ingredienslisten. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.

Lignende afgørelser