Stadfæstelse af indskærpelse om skadedyrssikring i fødevarevirksomhed
Dato
13. april 2018
Nævn
Miljø- og Fødevareklagenævnet
Eksterne links
Læs hele sagenKategori
Fødevarer
Højdepunkt
Afgørelse om stadfæstelse i sag om indskærpelse om skadedyrssikring i Aarhus Kommune
Miljø- og Fødevareklagenævnet har behandlet en klage over Fødevarestyrelsens indskærpelse vedrørende skadedyrssikring i en fødevarevirksomhed i Aarhus Kommune. Sagen omhandler krav om at træffe passende foranstaltninger for at forhindre skadegørere i at komme ind i virksomheden. ### Baggrund for indskærpelsen Under et kontrolbesøg den 18. januar 2017 konstaterede Fødevarestyrelsen flere mur- og loftshuller omkring ventilationen og over vaskafsnittet i virksomhedens køkken og opvaskerum. Disse huller, som var i forbindelse med rørgennemføringer og til etageadskillelsen, blev dokumenteret med fotos. Fødevarestyrelsen indskærpede mundtligt, at virksomheden skulle træffe passende foranstaltninger til forebyggelse af skadegørere, hvilket medførte en gebyrbelagt opfølgende kontrol. Indskærpelsen blev givet i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 1 og pkt. 2, litra c, og kap. IX, pkt. 4, 1. led, samt Fødevarelovens § 58 a, stk. 1. ### Klagen og Fødevarestyrelsens bemærkninger Virksomheden påklagede indskærpelsen den 2. februar 2017 og anførte, at de var uenige i nødvendigheden af at lukke hullerne. Klager oplyste senere, at en bygningssagkyndig havde vurderet, at skadedyr ikke kunne trænge ind. Fødevarestyrelsen fastholdt indskærpelsen og bemærkede, at forholdene tidligere var påpeget over for klager ved tilsyn den 28. januar 2016 og 16. november 2016, hvor der også blev ydet konkret vejledning om lukning af hullerne. Fødevarestyrelsen skønnede, at den manglende skadedyrssikring gjorde det muligt for skadegørere at trænge ind.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet Fødevarestyrelsens indskærpelse af 18. januar 2017. Nævnet har fundet, at der kan trænge skadegørere ind i virksomheden gennem de konstaterede huller i muren og loftet. ### Nævnets vurdering Nævnet lagde vægt på, at fotodokumentationen klart viste, at hullerne var store nok til, at skadegørere kunne trænge ind. Virksomheden havde ikke fremlagt dokumentation, der kunne betvivle dette. Nævnet henviste til, at ledere af fødevarevirksomheder skal overholde de almindelige hygiejnebestemmelser i bilag II, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2. Det fremgår heraf, at fødevarelokalers udformning skal muliggøre god hygiejnemæssig praksis, herunder beskyttelse mod kontaminering og bekæmpelse af skadegørere, jf. bilag II, kap. I, pkt. 2, litra a. Desuden skal der træffes passende foranstaltninger til bekæmpelse af skadegørere, jf. bilag II, kap. IX, pkt. 4, 1. led. ### Afgørelse På baggrund af ovenstående vurdering fandt Miljø- og Fødevareklagenævnet, at Fødevarestyrelsens indskærpelse var korrekt. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.
Lignende afgørelser