Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende personlig hygiejne i fødevarevirksomhed

Dato

16. august 2018

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om personlig hygiejne (vask og tørring af arbejdstøj

Miljø- og Fødevareklagenævnet har behandlet en klage over Fødevarestyrelsens indskærpelse vedrørende personlig hygiejne i en institution, der håndterer fødevarer. Sagen omhandler overholdelse af hygiejnebestemmelserne for fødevarevirksomheder.

Baggrund for indskærpelsen

Ved et kontrolbesøg den 15. marts 2017 konstaterede Fødevarestyrelsen, at institutionen vaskede og tørrede arbejdstøj, viskestykker og karklude i en vaskemaskine og tørretumbler placeret i et toiletrum/skifterum. Dette rum blev også benyttet af institutionens børn til toiletbesøg og bleskift. Fødevarestyrelsen bemærkede desuden, at personalet ikke var bekendt med risikoen for smitteoverførsel via arbejdstøj.

Fødevarestyrelsen indskærpede mundtligt, at ansatte, som håndterer fødevarer, skal opretholde en tilstrækkelig personlig hygiejne, herunder bære egnet og rent arbejdstøj og være bekendt med og følge forholdsreglerne mod smitteoverførsel med fødevarebårne sygdomme. Indskærpelsen blev givet i medfør af Hygiejneforordningen artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. VIII, pkt. 1, og Fødevarelovens § 58 a, stk. 1. Indskærpelsen medførte en gebyrbelagt, opfølgende kontrol.

Klagerens anbringender

Institutionen påklagede indskærpelsen og anførte, at Fødevarestyrelsen havde givet den på et forkert grundlag. Klageren oplyste, at Norovirus, som Fødevarestyrelsen havde nævnt som en risiko, ifølge Fødevarestyrelsens egen hjemmeside kun smitter ved direkte eller indirekte kontakt, ikke luftbårent. Klageren fremhævede, at der var et andet egnet vaskerum i institutionens andet hus, som blev vist til den tilsynsførende, og at tøjet fremover ville blive vasket der. Det blev også anført, at alle personer i køkkenet blev instrueret i håndvask og personalehygiejne, og at alle bar rent og egnet tøj dagligt.

Fødevarestyrelsens bemærkninger

Fødevarestyrelsen fastholdt, at indskærpelsen var korrekt. Styrelsen vurderede, at opbevaring og håndtering af rent arbejdstøj i umiddelbar nærhed af et toilet medførte risiko for kontaminering fra aerosoler (luftbårne væskepartikler) indeholdende mikroorganismer, herunder Norovirus. Disse aerosoler dannes ved toiletbrug og kan indirekte overføre mikroorganismer til fødevarer via forklæder, viskestykker og karklude. Fødevarestyrelsen understregede, at deres kontrol er et øjebliksbillede, og at en indskærpelse er den mildeste sanktion for konstaterede overtrædelser af fødevarelovgivningen. Klagerens anbringender om håndvask og instruktion ændrede ikke ved overtrædelsen af hygiejneforordningen vedrørende vask og tørring af arbejdstøj.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet Fødevarestyrelsens indskærpelse af 15. marts 2017. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17.

Nævnets vurdering af hygiejne

Nævnet fandt, at institutionen ikke havde opretholdt en tilstrækkelig personlig hygiejne ved at vaske og tørre arbejdstøj, viskestykker og karklude i et toiletrum. Nævnet lagde vægt på Fødevarestyrelsens kontaminationsvurdering, som konkluderede, at mikroorganismer i aerosoler, der opstår ved toiletbrug, kan smitte med Norovirus og udsætte vasketøjet for kontaminationsfare. Nævnet var enig i denne vurdering.

Korrekt grundlag for indskærpelse

Nævnet fandt desuden, at indskærpelsen var givet på korrekt grundlag. Dette skyldtes, at Norovirus, ifølge Fødevarestyrelsens forklaring, kan smitte via luftbårne aerosoler, selvom selve Norovirus ikke er luftbåren i sig selv. Dette understøttede risikoen ved vask i toiletrummet.

Irrelevante anbringender

Endelig vurderede nævnet, at det var irrelevant for indskærpelsen, at personalet var instrueret i håndvask og brug af køkkenet. Indskærpelsen omhandlede specifikt den ukorrekte håndtering af vask og tørring af arbejdstøj i toiletrummet. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede derfor Fødevarestyrelsens indskærpelse om, at ansatte, som håndterer fødevarer, skal opretholde en tilstrækkelig personlig hygiejne, herunder bære egnet og rent arbejdstøj og være bekendt med og følge forholdsreglerne mod smitteoverførsel med fødevarebårne sygdomme.

Lignende afgørelser