Command Palette

Search for a command to run...

Indskærpelse for mangelfuld rengøring i fødevarevirksomhed stadfæstet med ændret ordlyd

Dato

15. maj 2018

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om mangelfuld rengøring i Hjørring Kommune

En fødevarevirksomhed modtog en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen efter et kontrolbesøg den 10. februar 2017. Indskærpelsen blev givet på baggrund af mangelfuld rengøring i flere lokaler.

Fødevarestyrelsens kontrolbesøg

Under kontrolbesøget konstaterede Fødevarestyrelsen følgende forhold:

  • Saltlagerrum: Betydelige skidt- og skimmelansamlinger på loftet, især ved ventilationen og nær saltlagekar.
  • Forrum til kølelager: Skimmel på vægge og loft samt skidt på plastlameller.
  • Kølelager: Betydelige skidtansamlinger på gulv og vægge.
  • Paraffineringslokale: Konstateret paraffinsprøjt på omgivelserne.

Fødevarestyrelsen gav en mundtlig indskærpelse om, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene og i god stand.

Virksomhedens klage

Virksomheden klagede over afgørelsen med flere anbringender:

  • Der var planlagt hovedrengøring i den efterfølgende weekend, da produktionen var lukket ned på grund af installation af et nyt køleanlæg.
  • Det, der blev identificeret som paraffinsprøjt, var i virkeligheden kalk- og kemirester fra rengøring.
  • Rengøring af lofter blev udført årligt og var blevet udskudt på grund af håndværkerarbejde.
  • Tidligere kontrolbesøg havde ikke givet anmærkninger til rengøringen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse, men ændrede ordlyden. Nævnet fandt, at kravene til renholdelse i Hygiejneforordningen var overtrådt, men at grundlaget for indskærpelsen skulle justeres.

Vurdering af rengøringsstandarden

Nævnet fandt det dokumenteret, at saltlagerrummet, forrummet til kølelageret og selve kølelageret ikke var tilstrækkeligt rene. Nævnet lagde vægt på Fødevarestyrelsens detaljerede beskrivelser af skidt- og skimmelansamlinger. Skimmel udvikler sig over tid, hvilket indikerer, at lokalerne ikke løbende var blevet holdt rene, som det kræves i Hygiejneforordningens bilag II, kap. I, stk. 1. Nævnet fastslog, at en årlig hovedrengøring ikke er tilstrækkelig til at opfylde kravet om, at lokaler til enhver tid skal holdes rene.

Vurdering af paraffinsprøjt

Nævnet fandt det ikke tilstrækkeligt bevist, at der var tale om paraffinsprøjt. Da virksomheden bestred dette, og Fødevarestyrelsen ikke havde fremlagt fotodokumentation eller anden bevisførelse, kunne det ikke udelukkes, at der var tale om kalk- og kemirester. Dette punkt blev derfor fjernet fra grundlaget for indskærpelsen.

Endelig afgørelse

På baggrund af ovenstående stadfæstede nævnet indskærpelsen, men ændrede ordlyden til: ”Lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene”. Formuleringen ”og i god stand” udgik, da der alene var konstateret mangler vedrørende rengøring. Afgørelsen blev truffet i henhold til fødevarelovens § 58 a, stk. 1.

Lignende afgørelser