Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse om utilstrækkelige håndvaskefaciliteter i et kolonikøkken

Dato

18. december 2018

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om håndvaskefaciliteter i Nordfyns Kommune Miljø

Sagen omhandler en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen til en forening, der driver en koloni, om at etablere tilstrækkelige vaskefaciliteter til hygiejnisk håndvask i køkkenet. Indskærpelsen blev givet efter et kontrolbesøg den 19. august 2016, hvor det blev konstateret, at der ikke var en separat håndvask i køkkenet, og at opvaskevasken blev anvendt til håndvask.

Klagerens synspunkter

Foreningen klagede over indskærpelsen og anførte, at de ikke var blevet gjort tydeligt opmærksomme på kravet om en separat håndvask ved et tidligere kontrolbesøg. De opfattede Fødevarestyrelsens bemærkninger som vejledning og en god idé, som de planlagde at implementere under en senere renovering. Klageren påpegede desuden, at der fandtes håndvaske i andre rum i tilknytning til køkkenet, og at de ikke tidligere havde modtaget anmærkninger om den manglende håndvask.

Fødevarestyrelsens argumentation

Fødevarestyrelsen fastholdt indskærpelsen med henvisning til Hygiejneforordningen. Styrelsen begrundede behovet for en dedikeret håndvask i selve køkkenet med, at der blev produceret fuld forplejning fra bunden med friske råvarer som kød og grøntsager. Dette øger risikoen for krydsforurening og stiller større krav til håndhygiejne. Afstanden til vasken i grøntsagsrummet, som var adskilt af to døre og en gang, blev vurderet som for stor til at sikre hyppig håndvask under madlavningen. Fødevarestyrelsen anførte desuden, at de havde vejledt om kravet ved to tidligere kontrolbesøg, men at klageren ikke havde efterkommet vejledningen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæster Fødevarestyrelsens indskærpelse af 19. august 2016. Nævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for en anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17.

Nævnets begrundelse

Nævnet finder, at foreningen har overtrådt kravene i Hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4, om at der skal være et tilstrækkeligt antal hensigtsmæssigt placerede håndvaske. Nævnet lægger vægt på, at der i spidsbelastningsperioder er op til tre personer i køkkenet, som håndterer forskellige friske råvarer. Den store afstand til vasken i grøntsagsrummet øger risikoen for krydskontaminering, da det er usandsynligt, at personalet vil vaske hænder tilstrækkeligt ofte.

Nævnet bemærker, at det er forholdene på kontroltidspunktet, der er afgørende, og at en efterfølgende opsætning af en håndvask ikke ændrer ved den oprindelige overtrædelse. At Fødevarestyrelsen ikke tidligere har påtalt forholdet, betyder ikke en godkendelse, da kontrollen udføres stikprøvevist. Da klageren ikke fulgte Fødevarestyrelsens tidligere vejledning, var det berettiget at skride til en indskærpelse i henhold til Fødevarelovens § 58 a, stk. 1.

Lignende afgørelser