Command Palette

Search for a command to run...

Høring over forslag om at tilføje et aromastof på bilag I, forordning (EF) 1334/2008

Myndighed

Fødevarestyrelsen

Publiceringsdato

11. september 2024

Område

Erhverv

Type

EU-Dokumenter

  • Forslaget omhandler tilføjelse af aromastoffet (E)‐3‐benzo[1,3]dioxol‐5‐yl‐N,N‐diphenyl‐2‐propenamide (FL 16.135) til EU's liste over godkendte aromastoffer
  • Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet stoffet som sikkert ved de estimerede eksponeringsniveauer
  • Stoffet kan anvendes i specifikke fødevarekategorier med fastsatte begrænsninger
  • Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder den 20. september 2024
  • Høringssvar skal indsendes senest den 18. september 2024 kl. 12
  • Ændringen vil medføre en opdatering af bilag I til forordning (EF) nr. 1334/2008
  • Stoffet vil blive tilladt i fødevarekategori 5, 5.3 og 5.4 med specifikke grænseværdier
  • Baggrund

    Fødevarestyrelsen har sendt et forslag i høring vedrørende tilføjelse af et nyt aromastof til EU's liste over godkendte aromastoffer i fødevarer. Forslaget omhandler specifikt tilføjelsen af stoffet (E)‐3‐benzo[1,3]dioxol‐5‐yl‐N,N‐diphenyl‐2‐propenamide, også kendt som FL 16.135, til bilag I i forordning (EF) nr. 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber.

    Sikkerhedsvurdering

    Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har foretaget en grundig vurdering af stoffets sikkerhed. EFSA's konklusion er, at der ikke er nogen sikkerhedsmæssige bekymringer ved de estimerede eksponeringsniveauer. Dette gælder både for stoffets anvendelse som aromastof i fødevarer og for den kombinerede eksponering, når stoffet også er til stede i tandpasta.

    Anvendelse og begrænsninger

    Hvis forslaget vedtages, vil stoffet kunne anvendes i følgende fødevarekategorier med specifikke begrænsninger:

    • Kategori 5 (undtagen 5.3 og 5.4): Maksimalt 250 mg/kg
    • Kategori 5.3: Maksimalt 500 mg/kg
    • Kategori 5.4: Maksimalt 150 mg/kg

    Lovgivningsmæssig proces

    Forslaget er en del af den løbende opdatering af EU's liste over godkendte aromastoffer. Det følger den fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og aromaer, som er fastlagt i forordning (EF) nr. 1331/2008.

    Næste skridt

    Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 20. september 2024. Hvis det vedtages, vil det resultere i en ændring af bilag I til forordning (EF) nr. 1334/2008.

    Høringsfrist

    Fødevarestyrelsen anmoder om eventuelle bemærkninger til forslaget senest torsdag den 18. september 2024 kl. 12. Høringssvar skal sendes per e-mail til trtan@fvst.dk.

    Betydning for Danmark

    Vedtagelsen af dette forslag vil have betydning for danske fødevareproducenter, der anvender aromastoffer. Det vil give dem mulighed for at bruge det nye aromastof i overensstemmelse med de fastsatte begrænsninger, hvilket potentielt kan føre til nye produktmuligheder eller forbedringer af eksisterende produkter. Samtidig sikrer godkendelsesprocessen, at stoffet er vurderet sikkert af EFSA, hvilket beskytter forbrugernes sundhed.

    Lignende afgørelser