Command Palette

Search for a command to run...

Indskærpelse om risikoanalyse for opbevaring af oste stadfæstes

Dato

13. september 2022

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om manglende udarbejdelse af risikoanalyse i Aalborg

Fødevarestyrelsen indskærpede den 22. juni 2022 over for en virksomhed i Aalborg, at den skulle udarbejde en skriftlig risikoanalyse for opbevaring af oste uden for køl. Dette skete efter et kontrolbesøg, hvor det blev konstateret, at en sådan analyse manglede, herunder en procedure for håndteringen. Indskærpelsen medførte et gebyrbelagt, opfølgende kontrolbesøg.

Virksomhedens ejer påklagede indskærpelsen den 27. juni 2022 til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klager argumenterede for, at oste skal tempereres for at opnå optimal smag, og at kold opbevaring ville skade salget. Klager fremhævede forretningsmodellens lange historie (over 70 år, heraf 25 år med klager som driver) og anførte, at opbevaring ved 8-10 °C eller derover ikke påvirker ostens holdbarhed, men kun smagen, idet modningstemperaturen kan være op til 20 °C. Klager oplyste, at køle- og svalerum bruges til midlertidig opbevaring for at sikre salgsklare oste i butikkens åbningstid. Klager frygtede kundetab som konsekvens af indskærpelsen og opfattede den som en underkendelse af sin viden og erfaring med ostehåndtering.

Fødevarestyrelsen oversendte sagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet og fastholdt, at indskærpelsen var givet i medfør af Hygiejneforordningens artikel 5, stk. 1, jf. stk. 2, litra a, b, c og g. Styrelsen understregede, at virksomheden har ansvaret for at udarbejde en dækkende risikoanalyse for at identificere risici, der kan føre til sundhedsfare for forbrugerne, herunder vækst af sygdomsfremkaldende bakterier som Listeria monocytogenes ved opbevaring af oste uden for køl i længere tid. Fødevarestyrelsen vurderede, at den manglende analyse ikke var bagatelagtig, da den medfører risiko for manglende overblik over fødevareaktiviteterne og dermed fødevaresikkerheden. En indskærpelse blev anset for en nødvendig og proportional sanktion, idet det er den mildeste reaktion på konstaterede overtrædelser af Lov om fødevarer § 58 a, stk. 1.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 22. juni 2022 om, at virksomheden skal udarbejde en skriftlig risikoanalyse, der er dækkende for dens aktiviteter.

Nævnet fandt, at klager ikke havde overholdt Hygiejneforordningens artikel 5, stk. 1, jf. stk. 2, litra a og litra g. Det blev lagt til grund, at klager ikke havde udarbejdet en skriftlig risikoanalyse for opbevaring af oste uden for køl, og dermed ikke skriftligt havde identificeret de risici, der skal forebygges, fjernes eller reduceres for den pågældende aktivitet.

Nævnets vurdering af klagers argumenter

Klagerens oplysning om, at opbevaringstemperaturen ikke påvirker ostenes holdbarhed, kunne ikke ændre nævnets vurdering, da den afgørende mangel var den manglende skriftlige identifikation af risiciene. Nævnet præciserede, at indskærpelsen ikke var givet på grund af klagerens forretningsmodel med temperering af oste, men på grund af den manglende skriftlige stillingtagen til risiciene ved denne fremgangsmåde.

Fødevarestyrelsens forpligtelse til at reagere

Miljø- og Fødevareklagenævnet bemærkede desuden, at Fødevarestyrelsen altid skal reagere på overtrædelser af fødevarelovgivningen, og at en sanktion ikke kan undlades med henvisning til potentielt kundetab. Det forhold, at styrelsen ikke tidligere havde haft bemærkninger til den manglende risikoanalyse, skyldtes alene, at forholdet ikke tidligere var blevet kontrolleret, og det var derfor ikke udtryk for en godkendelse.

Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.

Lignende afgørelser