Afgørelse om indskærpelse vedrørende risikoanalyse og anmeldelse af kosttilskud
Dato
31. oktober 2021
Nævn
Miljø- og Fødevareklagenævnet
Eksterne links
Læs hele sagenKategori
Fødevarer
Højdepunkt
Ophævelse og hjemvisning af indskærpelse om udarbejdelse af risikoanalyse samt stadfæstelse
Lovreferencer
Miljø- og Fødevareklagenævnet traf den 6. juli 2021 en afgørelse, der ophævede og hjemviste Fødevarestyrelsens indskærpelse om udarbejdelse af en skriftlig risikoanalyse, der var dækkende for virksomhedens aktiviteter. Samtidig stadfæstede nævnet styrelsens indskærpelse om, at EU-producenten, EU-importøren eller andre ansvarlige for første afsætning i Danmark, senest samtidig med markedsføring af kosttilskud, skal fremsende en anmeldelse af produktets mærkning med bl.a. oplysninger om ingrediensliste til Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen anmodede efterfølgende Miljø- og Fødevareklagenævnet om at genoptage behandlingen af klagesagen. Styrelsen begrundede anmodningen med sagsbehandlingsfejl, idet nævnet ved den oprindelige afgørelse havde afskåret styrelsen fra at vurdere klagers sikkerhedsdokumentation i forbindelse med en eventuel ny afgørelse. Nævnet fandt, at der var begået fejl, der kunne begrunde genoptagelse, da nævnet havde taget stilling til faktiske forhold, som ikke var indgået i styrelsens sagsbehandling.
Indskærpelse om risikoanalyse
Fødevarestyrelsen konstaterede under et kontrolbesøg den 6. marts 2020, at virksomhedens risikoanalyse ikke tilstrækkeligt vurderede kosttilskud med vitaminer og mineraler tæt på eller på TGL-værdier (Tolerable Upper Intake Level), herunder udsving i indholdet. Virksomheden markedsførte bl.a. "Vitamin C 1000 mg", hvor TGL-værdien for voksne er 1000 mg/daglig dosis. Styrelsen vurderede, at der var behov for sikkerhedsdokumentation, når indholdet oversteg vejledende værdier, og indskærpede, at virksomheden skulle udarbejde en dækkende risikoanalyse i medfør af Hygiejneforordningens artikel 5, stk. 1, jf. stk. 2, litra a og litra g.
Virksomheden anførte, at den havde fremvist en sikkerhedsvurdering for højere doser af vitamin C (op til 2000 mg), og at en vurdering af udsving i råvaren derfor ikke var relevant. Virksomheden mente, at Fødevarestyrelsen bar bevisbyrden for at godtgøre, at produkterne var farlige for folkesundheden, og henviste til, at danske myndigheder ikke må forbyde varer, der sælges lovligt i andre EU-lande, medmindre de er sundhedsfarlige.
Indskærpelse om anmeldelse af kosttilskud
Fødevarestyrelsen konstaterede også, at virksomhedens anmeldelse af kosttilskuddet "Vitamin E 268 mg" manglede oplysninger om ingredienser, specifikt "surhedsregulerende middel" (dinatriumfosfat), som fremgik af produktets mærkning. Styrelsen indskærpede, at anmeldelse af produktets mærkning med ingrediensliste skulle fremsendes senest samtidig med markedsføring, i medfør af Bekendtgørelse om kosttilskud § 3, stk. 1, nr. 3.
Virksomheden betegnede fejlen som bagatelagtig og en "kommaproblematik", idet den mente, at det var ude af proportioner at sanktionere en procedurefejl, især da forbrugerne ikke anvender anmeldelsessystemet. Fødevarestyrelsen fastholdt, at fejlen ikke var bagatelagtig, da der var konstateret lignende overtrædelser tidligere, og virksomheden var blevet vejledt gentagne gange.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har efter genoptagelse af sagen truffet en ny afgørelse, der erstatter den tidligere afgørelse af 6. juli 2021. Afgørelsen er truffet efter Hygiejneforordningens artikel 5, stk. 1, jf. stk. 2, litra a og litra g, og Bekendtgørelse om kosttilskud § 3, stk. 1, nr. 3, jf. Fødevarelovens § 58 a, stk. 1. Nævnets prøvelse er begrænset til de væsentligste klagepunkter i henhold til Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 11, stk. 1 og stk. 2.
Risikoanalyse
Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver Fødevarestyrelsens indskærpelse af 28. april 2020 om, at virksomheden skal udarbejde en skriftlig risikoanalyse, der er dækkende for virksomhedens aktiviteter. Nævnet fandt, at det ikke var godtgjort, at virksomheden havde overtrådt Hygiejneforordningens artikel 5, stk. 1, jf. stk. 2, litra a og litra g. Nævnet lagde vægt på, at virksomhedens risikoanalyse beskrev tilstedeværelsen af sikkerhedsdokumentation for produkter, der overskred danske UL-værdier, herunder for "Vitamin C 1000 mg" med dokumentation for sikkerhed op til 2000 mg. Nævnet vurderede, at denne dokumentation dækkede eventuelle udsving og dermed ikke udgjorde en risiko. Nævnet bemærkede dog, at det ikke havde taget stilling til validiteten af sikkerhedsdokumentationen, hvilket ville være op til Fødevarestyrelsen ved en eventuel ny afgørelse.
Anmeldelse af kosttilskud
Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæster Fødevarestyrelsens indskærpelse af 28. april 2020 om, at EU-producenten, EU-importøren eller andre ansvarlige for første afsætning i Danmark, senest samtidig med markedsføring af kosttilskud, skal fremsende en anmeldelse af produktets mærkning med bl.a. oplysninger om ingrediensliste til Fødevarestyrelsen. Nævnet fandt, at virksomheden ikke havde overholdt Bekendtgørelse om kosttilskud § 3, stk. 1, nr. 3, da anmeldelsen af "Vitamin E 268 mg" manglede oplysning om "surhedsregulerende middel". Nævnet vurderede, at kravet om korrekt anmeldelse af kosttilskud indebærer, at de anmeldte oplysninger skal være korrekte. Nævnet fandt ikke grundlag for at tilsidesætte Fødevarestyrelsens vurdering af, at forholdet ikke var bagatelagtigt, især med henvisning til tidligere lignende overtrædelser og gentagen vejledning. Med henvisning til princippet om eskalerende myndighedsudøvelse vurderede nævnet, at en indskærpelse var den mildeste og mest proportionale sanktion for at sikre regelefterlevelse.
Lignende afgørelser