Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende hygiejnisk håndtørring i restaurant

Dato

20. august 2021

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om faciliteter til hygiejnisk tørring af hænder

Sagen omhandler en klage over Fødevarestyrelsens indskærpelse af 20. maj 2021 til en virksomhed vedrørende manglende faciliteter til hygiejnisk tørring af hænder i køkkenområdet. Fødevarestyrelsen konstaterede under et kontrolbesøg, at der alene var ophængt et viskestykke ved håndvasken i det varme køkken, hvilket ikke blev anset for hygiejnisk aftørring. Virksomheden havde under kontrolbesøget bemærket, at de ville bringe forholdet i orden, og indskærpelsen medførte et gebyrbelagt, opfølgende kontrolbesøg. Indskærpelsen blev givet i medfør af Hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4, og fødevarelovens § 58 a, stk. 1.

Virksomhedens klage og argumenter

Virksomheden påklagede indskærpelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet den 23. maj 2021. Klager anførte, at kontrolbesøget startede fire timer inden restaurantens åbningstid og cirka to timer før køkkenets opstart. Virksomheden oplyste, at de har to håndvaske i køkkenerne med papirdispenser og sæbedispenser, hvilket ifølge dem giver mulighed for hygiejnisk vask og tørring af hænder. Det viskestykke, der hang ved vasken, var ikke beregnet til håndtørring, og klager fandt det acceptabelt at opbevare viskestykker i køkkenet. Klager vedlagde fotos af håndvaskene som dokumentation.

Fødevarestyrelsens bemærkninger

Fødevarestyrelsen oversendte sagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet med bemærkninger den 17. juni 2021. Styrelsen fastholdt, at kontrolbesøget var berettiget, da der foregik fødevareaktiviteter (snitning af salat og kogning af fødevarer) på kontroltidspunktet, uanset virksomhedens åbningstid for kunder. Styrelsen bemærkede, at viskestykkets placering blev observeret, men ikke dets brug til håndtørring. Den tilsynsførende observerede ingen faciliteter til hygiejnisk håndtørring ved håndvasken i det varme køkkenområde. En anden håndvask med hygiejnisk tørring var placeret for langt væk til at være tilstrækkelig for det pågældende område. Fødevarestyrelsen understregede, at hygiejnisk tørring er nødvendig for at undgå spredning af sygdomsfremkaldende bakterier. Styrelsen anførte desuden, at klagers fotos ikke kunne tilsidesætte de observationer, der fremgik af kontrolrapporten, da det er forholdene på kontroltidspunktet, der er afgørende for overholdelse af reglerne. En efterfølgende udbedring ændrer ikke på den konstaterede overtrædelse.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 20. maj 2021, dog med en præcisering af indskærpelsens ordlyd. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.

Nævnets vurdering og begrundelse

Nævnet fandt, at virksomheden ikke havde overholdt Hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4, som kræver, at håndvaske skal være forsynet med faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne. Nævnet lagde vægt på Fødevarestyrelsens observation af, at den eneste facilitet til tørring af hænder ved håndvasken i køkkenområdet med varm tilberedning var et ophængt viskestykke. Nævnet fandt ikke tilstrækkeligt grundlag for at tilsidesætte styrelsens konstateringer, selvom klager havde fremlagt fotodokumentation og oplysninger om de faktiske forhold. Dette blev yderligere understøttet af klagers oprindelige bemærkning under tilsynet om at ville rette op på forholdet.

Nævnet tilsluttede sig Fødevarestyrelsens faglige vurdering af, at et genanvendt viskestykke ikke muliggør hygiejnisk aftørring af hænder, da det kan føre til udvikling og spredning af sygdomsfremkaldende bakterier til fødevarerne. Det blev også vurderet, at der foregik fødevareaktivitet på kontroltidspunktet, da der blev snittet salat og kogt fødevarer, hvorfor det ikke ændrede vurderingen, at virksomheden ikke havde åbent for kunder.

Præcisering af indskærpelsen

Miljø- og Fødevareklagenævnet præciserede indskærpelsens ordlyd for at tydeliggøre, at overtrædelsen specifikt vedrørte bestemmelsen om tilstedeværelse af faciliteter til hygiejnisk tørring af hænder i forbindelse med håndvaske. Den ændrede ordlyd lyder: ”Håndvaskene skal være forsynet med faciliteter til hygiejnisk tørring af hænderne.”

Lignende afgørelser