Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende mangelfuld rengøring i fødevarevirksomhed
Dato
10. maj 2021
Nævn
Miljø- og Fødevareklagenævnet
Eksterne links
Læs hele sagenKategori
Fødevarer
Højdepunkt
Stadfæstelse af indskærpelse i sag om mangelfuld rengøring i Ru-dersdal Kommune
Miljø- og Fødevareklagenævnet har behandlet en sag om en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen vedrørende mangelfuld rengøring i en fødevarevirksomhed. Indskærpelsen blev givet den 3. februar 2021 og omhandlede kravet om, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene. Virksomheden påklagede indskærpelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Virksomhedens klage og argumenter
Virksomheden anførte i sin klage, at gulvene vaskes dagligt med desinfektionsmiddel, og at der foreligger dokumentation herfor. Det blev også fremhævet, at fødevarerne aldrig kommer i kontakt med gulvet. Virksomheden afviste at anerkende forholdene om pletter eller utilstrækkelig rengøring, idet de mente at have de korrekte redskaber til rengøring. Klager kunne dog ikke bekræfte tilstanden på kontroltidspunktet, da klager ikke var til stede.
Derudover nævnte virksomheden, at de ikke var bekendt med en eventuel lækage fra affaldsposer, men at forholdet kunne bringes i orden ved ankomst af nye containere. Vedrørende vand i fryserrummet oplyste virksomheden, at dette ikke var normalt, men skyldtes en defekt køleenhed, der producerede meget is og havde forårsaget et brud på et vandrør. Vandet blev opsamlet i en spand, der tømtes dagligt efter vejledning fra en køletekniker, indtil skaden kunne repareres.
Fødevarestyrelsens konstateringer og bemærkninger
Fødevarestyrelsen konstaterede under kontrolbesøget den 3. februar 2021, at lageret fremstod snavset med opbevarede fødevarer. Specifikke observationer inkluderede snavset vand, spindelvæv langs loftet, saft fra fødevarer på gulvet, et klistret gulv med mørke plamager samt beskidte karme og en sø af vand i kølerummet. Fødevarestyrelsen dokumenterede forholdene med fotos. Det fremgik af kontrolrapporten, at virksomheden ikke havde bemærkninger til de konstaterede forhold under besøget.
Fødevarestyrelsen oversendte sagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet med bemærkninger til klagen. Styrelsen henviste til, at rengøring og desinfektion skal ske så ofte, at hygiejnen er forsvarlig, og fødevarerne ikke forurenes, jf. Vejledning om fødevarehygiejne afsnit 19.1. Fødevarestyrelsen vurderede, at lokalernes tilstand bar præg af utilstrækkelig rengøring, som ikke skyldtes en enkelt dags forsømmelse, og at den manglende rengøring udgjorde en risiko for forurening af fødevarerne. Indskærpelsen blev givet i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 1, og medførte gebyrbelagt, opfølgende kontrol. Andre indskærpelser fra samme kontrolbesøg blev behandlet særskilt.
Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 3. februar 2021 om, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.
Nævnets begrundelse for afgørelsen
Nævnet fandt, at virksomheden ikke havde overholdt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 1, som fastslår, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene og i god stand. Dette understøttes også af Fødevarelovens § 58 a, stk. 1.
Nævnet lagde vægt på Fødevarestyrelsens konstateringer, herunder at lageret fremstod snavset med snavset vand og saft fra fødevarer på gulvet. Det blev også fremhævet, at gulvet virkede klistret og havde mørke plamager, og at gulvet i kølerummet fremstod med en sø af vand. Disse forhold blev anset for at være tilstrækkeligt dokumenteret af Fødevarestyrelsens fotodokumentation. På baggrund af den generelle rengøringsstandard på kontroltidspunktet fandt nævnet ikke grundlag for at tilsidesætte styrelsens oplysninger om spindelvæv på loftet og beskidte karme i kølerummet.
Nævnet bemærkede, at bestemmelsen i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne bilag II, kap. I, pkt. 1, indebærer, at fødevarelokaler til enhver tid skal være renholdte. En overtrædelse foreligger, når der konstateres et omfang af snavs, der ikke kan være opstået fra dag til dag eller under dagens produktion. På denne baggrund konkluderede nævnet, at lager og kølerum ikke var blevet tilstrækkeligt renholdt i overensstemmelse med gældende hygiejnebestemmelser.
Lignende afgørelser