Command Palette

Search for a command to run...

Stadfæstelse af indskærpelse vedrørende opbevaring af arbejdstøj i omklædningsrum med adgang til toilet

Dato

20. februar 2020

Nævn

Miljø- og Fødevareklagenævnet

Eksterne links

Læs hele sagen

Kategori

Fødevarer

Højdepunkt

Stadfæstelse af indskærpelse i sag om uhygiejnisk opbevaring af arbejdstøj i Nordfyns

Miljø- og Fødevareklagenævnet behandlede en klage over Fødevarestyrelsens indskærpelse vedrørende opbevaring af rent arbejdstøj i en fødevarevirksomhed. Sagen omhandlede overholdelse af hygiejnebestemmelser for personale, der håndterer fødevarer.

Fødevarestyrelsens kontrolbesøg

Ved et kontrolbesøg den 9. august 2019 konstaterede Fødevarestyrelsen, at rent arbejdstøj blev opbevaret ubeskyttet ovenpå skabe i herreomklædningsrummet og på en hylde i dameomklædningsrummet. Begge omklædningsrum havde direkte adgang til personaletoiletter. Fødevarestyrelsen indskærpede mundtligt, at alle, der arbejder med fødevarer, skal iagttage høj personlig renlighed og bære passende, ren og beskyttende beklædning. Indskærpelsen medførte et gebyrbelagt, opfølgende kontrolbesøg.

Virksomhedens klage

Virksomheden påklagede indskærpelsen den 6. september 2019. Klager anførte, at der ikke er et generelt forbud mod opbevaring af arbejdstøj i omklædningsrum med toiletadgang, og at medarbejderne var instrueret i korrekt hygiejne. Det rene arbejdstøj blev opbevaret på hylder og skabe, der var hævet over gulvet i løbende rengjorte rum. Klager mente ikke, at den direkte adgang til toiletter udgjorde en reel, uacceptabel risiko, da tøjets renhed afhang af den konkrete håndtering og vask. Virksomheden fremhævede, at deres praksis var tilsvarende andre lignende virksomheder, og at indskærpelsen var uberettiget, da der ikke var henvist til en konkret risiko eller overtrædelse af andre regler.

Fødevarestyrelsens bemærkninger

Fødevarestyrelsen fastholdt, at indskærpelsen var givet i medfør af Hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. VIII, pkt. 1. Styrelsen præciserede, at det beror på en konkret vurdering, og at afstanden fra toiletdør til det rene, ubeskyttede arbejdstøj var så kort (ca. 1,5-2 meter), at der var risiko for kontaminering, især da toiletdørene i dameomklædningsrummet stod åbne. Styrelsen henviste til Vejledning om fødevarehygiejne afsnit 21, der understreger vigtigheden af god personlig hygiejne og ren beklædning for at undgå smittespredning. Det blev vurderet, at ubeskyttet opbevaring af arbejdstøj ikke er passende, især for medarbejdere i slagter- og delikatesseafdelingen, der håndterer uindpakkede fødevarer, hvilket øger risikoen for kontaminering. Beklædningen skulle have været beskyttet i skab eller lukket kasse.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 9. august 2019. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 17. Afgørelsen blev truffet af formanden på nævnets vegne, jf. Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet § 8.

Nævnets vurdering af hygiejnebestemmelser

Nævnet fandt, at virksomheden ikke havde overholdt Hygiejneforordningens artikel 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. VIII, pkt. 1. Dette skyldtes den ubeskyttede opbevaring af rent arbejdstøj i omklædningsrum med direkte adgang til personaletoiletter, den korte afstand mellem toiletterne og tøjet, samt at toiletdørene i dameomklædningen var åbne under tilsynet.

Nævnet lagde vægt på Fødevarestyrelsens faglige vurdering af risikoen for kontaminering. Der blev vurderet at være risiko for smittespredning via luftbårne aerosoler fra toilettet til arbejdstøjet og videre til fødevarerne i produktionsområdet. Denne risiko var tilstrækkelig til at fastslå, at arbejdstøjet ikke var passende og rent i overensstemmelse med Hygiejneforordningens bilag II, kap. VIII, pkt. 1. Nævnet bemærkede desuden, at risikoen for kontaminering er større ved håndtering af uemballerede fødevarer.

Afvisning af klagers argumenter

Nævnet afviste klagers argument om, at andre fødevarevirksomheder muligvis ikke overholder reglerne, da dette ikke fritager klager for eget ansvar. Det forhold, at arbejdstøjet potentielt kan kontamineres yderligere ved andre aktiviteter, ændrer ikke ved den konkrete risiko, der blev konstateret.

Endelig afgørelse

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede Fødevarestyrelsens indskærpelse af 9. august 2019 om, at alle, der arbejder med fødevarer, skal iagttage en høj grad af personlig renlighed og bære passende, ren og, om nødvendigt, beskyttende beklædning, i henhold til Fødevarelovens § 58 a, stk. 1.

Lignende afgørelser