Indhold
- Indledning
- Anvendelsesområde
- Definitioner
- Maksimalgrænseværdier for pesticidrester
Indledning
Denne vejledning supplerer og forklarer bestemmelserne i bekendtgørelse for Grønland om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i animalske fødevarer bestemt til udførsel fra Grønland. Bekendtgørelsen fastsætter maksimalgrænseværdier for pesticidrester i muskel fra får, kvæg og vildt (rensdyr og moskusokse), når disse er bestemt til udførsel fra Grønland.
Som udgangspunktet bruges pesticider til at bekæmpe uønskede planter, beskytte afgrøder mod skadedyr og svampeangreb eller til at påvirke planters vækst. Der kan dog være flere kilder til pesticidrester i fødevarer. Visse stoffer, f.eks. kviksølv, er tidligere anvendt som et pesticid, men findes også naturligt i miljøet. Ved import af foder fra områder, hvor pesticider anvendes i landbrug, kan der desuden være pesticidrester i foderet, som herefter optages i dyrene.
Ved fastlæggelse af maksimalgrænseværdierne er der taget udgangspunkt i Den Europæiske Unions (EU) forordning om maksimalgrænseværdier for pesticidrester. Det følger af denne forordning, at hvis et stof er reguleret som pesticid, uagtet om det i det konkrete tilfælde har været anvendt som pesticid eller findes naturligt i miljøet, gælder forordningens maksimalgrænseværdier for det pågældende stof. Fødevarer, som er bestemt til udførsel fra Grønland, skal tilsvarende overholde de maksimalgrænseværdier for pesticidrester, der er oplistet i bekendtgørelsen_,_ uanset om pesticidresterne stammer fra direkte anvendelse af pesticider, importeret foder, baggrundsforurening eller miljøet.
Maksimalgrænseværdierne for kvæg, får og vildt (rensdyr og moskusokse) tager udgangspunkt i produktkategorierne 1012010 ”Muskel fra kvæg”, 1013010 ”Muskel fra får” og 1070000 ”Vildtlevende landlevende hvirveldyr” i bilag I til den ovennævnte forordning.
Anvendelsesområde
§ 1. Bekendtgørelsen fastsætter maksimalgrænseværdier for pesticidrester i muskel fra får, kvæg og vildt, som er bestemt til fødevarer til udførsel fra Grønland. Stk. 2. Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse på muskel fra får, kvæg og vildt, der som fødevarer alene er bestemt til det grønlandske hjemmemarked. |
---|
Reglerne finder anvendelse på pesticidrester i muskel fra får, kvæg og vildt (rensdyr og moskusokse), der markedsføres som fødevarer med henblik på eksport.
Bekendtgørelsen finder derfor ikke anvendelse for virksomheder, der alene markedsfører fødevarer bestemt til det grønlandske hjemmemarked.
Ved udførsel af fødevarer fra Grønland gælder desuden bekendtgørelse for Grønland om samhandel og eksport af fødevarer og fødevarekontaktmaterialer. Det fremgår bl.a. af denne bekendtgørelse, at en fødevarevirksomhed kan eksportere fødevarer, der ikke overholder relevante krav i fødevarelovningen, hvis virksomheden kan dokumentere, at fødevaren eksporteres i overensstemmelse med gældende regler i modtagerlandet eller efter udtrykkelig godkendelse fra den kompetente myndighed i modtagerlandet. I den sammenhæng gælder det også, at modtagerlandet skal være informeret om de årsager og omstændigheder, der gør, at den pågældende fødevare ikke overholder de gældende regler.
Definitioner
§ 2. I denne bekendtgørelse forstås ved: 1) Får: Dyr tilhørende hovdyrarter tilhørende slægten Ovis aries samt dyr fremkommet ved krydsning heraf. 2) Kvæg: Hovdyr tilhørende slægterne Bison, Bos (herunder underslægterne Bos, Bibos, Novibos og Poephagus) og Bubalus (herunder underslægten Anoa) samt dyr fremkommet ved krydsning heraf. 3) Maksimalgrænseværdi: Det højeste lovlige koncentrationsniveau for en pesticidrest i eller på muskel fra får, kvæg og vildt fastsat på grundlag af god landbrugspraksis og en forbrugereksponering, der er tilstrækkelig lav til at beskytte sårbare forbrugere. 4) Markedsføring: Besiddelse af fødevarer eller foder med henblik på salg, herunder udbydelse til salg eller anden overførsel, som finder sted mod eller uden vederlag, herunder selve salget og distributionen og selve den overførsel, der sker på andre måder. 5) Muskel: Kød efter fjernelse af fedt, der kan afpudses. 6) Pesticidrester: Rester, herunder aktive stoffer, metabolitter og/eller nedbrydnings- eller reaktionsprodukter fra aktive stoffer, der anvendes for tiden eller tidligere blev anvendt i plantebeskyttelsesmidler, som forekommer i eller på muskel af får, kvæg og vildt, herunder navnlig dem, hvis forekomst kan skyldes anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, veterinærlægemidler og biocider. 7) Vildt: Rensdyr (hovdyr tilhørende arten Rangifer tarandus) og moskusokse (hovdyr tilhørende arten Ovibos moschatus), der ikke holdes af mennesker. |
---|
Maksimalgrænseværdier for pesticidrester
§ 3. Muskel fra får, kvæg og vildt må kun markedsføres, hvis musklen overholder de maksimalgrænseværdier for pesticidrester, som er angivet i bilag 1. Stk. 2. Maksimalgrænseværdierne i bilag 1 gælder tilsvarende for forarbejdede og sammensatte fødevarer, idet der tages hensyn til ændringer i pesticidrestkoncentrationerne som følge af forarbejdningen eller blandingen. Stk. 3. Muskel fra får, kvæg og vildt, der ikke er i overensstemmelse med stk. 1 og 2, må ikke forarbejdes eller i fortyndingsøjemed blandes med anden muskel fra får, kvæg eller vildt, eller blandes med andre produkter. |
---|
Alle pesticider er risikovurderede. Det samme gælder for de rester, der findes i fødevarer efter korrekt anvendelse af et pesticid. Det betyder, at når grænseværdierne er overholdt, så vurderes de mængder, der findes i fødevarer, ikke at udgøre en sundhedsmæssig risiko. Dette er vurderet ud fra den tilgængelige viden om de forskellige stoffer. Grænseværdierne bliver justeret, hvis ny viden betyder, at det er relevant.
Muskel fra får, kvæg og vildt (rensdyr og moskusokse) må derfor kun markedsføres, hvis det overholder de angivne maksimalgrænseværdier for pesticidrester.
Ved vurderingen af niveauet af pesticidrester i forarbejdede og sammensatte fødevarer skal der tages hensyn til ændringer i pesticidkoncentration som følge af forarbejdningen eller blandingen. Der anvendes en forarbejdningsfaktor til at vurdere, hvad indholdet må være i forarbejdede og sammensatte fødevarer.
Eksempel: Ved tørring af kød opkoncentreres pesticidet i det tørrede kød. For at beregne det tilladte indhold af pesticidresten i det tørrede (forarbejdede) produkt, anvendes en forarbejdningsfaktor, som justerer maksimalgrænseværdien i uforarbejdet kød til maksimalgrænseværdi for tørret kød.
Beregning af forarbejdningsfaktor (Pf):
PF = | Vægt af kød [kg] |
---|---|
Vægt af tørret kød [kg] |
Beregning af maksimalgrænseværdi i tørret kød:
MRL (tørret kød) = MRL x Pf |
---|
For produkter, hvor maksimalgrænseværdien for en pesticidrest er overskredet, gælder det, at disse produkter ikke må blandes sammen med andre produkter, således at der sker en fortynding. Det er desuden ikke tilladt at forarbejde produkter, hvor maksimalgrænseværdien er overskredet.
Eksempel: Hvis muskel fra et får ikke overholder maksimalgrænseværdien, må dette muskel ikke forarbejdes eller blandes sammen med muskel fra et andet får, som overholder grænseværdien.