I medfør af § 24, § 26, § 61, stk.1 og § 78, stk. 3 i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer m.m. (fødevareloven), fastsættes:
Bekendtgørelsen vedrører kaffe- og cikorieekstrakter, som defineret i bilaget.
Stk. 2. Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse på »café torrefacto soluble«.
Varebetegnelserne i bilaget er forbeholdt de i bilaget nævnte produkter og skal benyttes ved salg heraf. Betegnelserne ledsages i givet fald af ordene:
»pasta« eller »i pastaform«, eller
»flydende« eller »i flydende form«.
Stk. 2. Varebetegnelserne kan dog ledsages af benævnelsen »koncentreret« for:
Produktet defineret i bilagets nr. 1, litra c, på betingelse af, at tørstofindholdet hidrørende fra kaffe udgør mere end 25 vægtprocent.
Produktet defineret i bilagets nr. 2, litra c på betingelse af, at tørstofindholdet hidrørende fra cikorie udgør mere end 45 vægtprocent.
Mærkning af produkter i bilagets nr. 1 skal indeholde angivelsen »koffeinfri« på betingelse af, at det vandfrie koffeinindhold ikke overstiger 0,3 vægtprocent af tørstofindholdet hidrørende fra kaffe.
Stk. 2. De i stk. 1 omhandlede angivelser skal figurere i samme synsfelt som varebetegnelsen.
Mærkning af produkter defineret i bilagets nr. 1, litra c og nr. 2, litra c skal indeholde angivelsen »sukret med .«, »konserveret med .«, »tilsat .«, eller »brændt med « efterfulgt af betegnelserne på de anvendte sukkerarter.
_Stk. 2. De i stk. 1 omhandlede angivelser skal figurere i samme synsfelt som varebetegnelsen. _
Mærkning af produkter defineret i bilagets nr. 1, litra b og c skal angive mindsteindholdet af tørstof hidrørende fra kaffe. Mærkning af produkter defineret i bilagets nr. 2, litra b og c skal angive mindsteindholdet af tørstof hidrørende fra cikorie. Tørstofindholdet udtrykkes i vægtprocent af det færdige produkt.
Med bøde straffes den, der overtræder §§ 2-5.
Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 13. september 2000. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 835 af 9. december 1986 om kaffe-og cikorieekstrakter.
Stk. 2. Produkter, der opfylder bestemmelserne i den i stk. 1 nævnte bekendtgørelse, og som er bragt på markedet eller mærket inden den 13. september 2001 kan dog sælges, indtil lageret heraf er opbrugt.
/Marianne Treumer Andersen
Bilag 1
Betegnelser, definitioner og karakteristiske egenskaber
kaffe
Definition og karakteristiske egenskaber:
Ved kaffeekstrakt, opløselig kaffeekstrakt, pulverkaffe eller instant kaffe forstås det koncentrerede produkt, der er fremstillet ved ekstraktion af brændte kaffebønner udelukkende med vand som ekstraktionsmiddel, med udelukkelse af enhver hydrolyseproces, der involverer tilsætning af syre eller base. Ud over teknisk uundgåelige, uopløselige stoffer og uopløselige olier hidrørende fra kaffen må dette produkt kun indeholde de opløselige og aromatiske bestanddele af kaffen.
Tørstofindholdet hidrørende fra kaffe skal udgøre:
a) mindst 95 vægtprocent for kaffeekstrakt
b) mellem 70 og 85 vægtprocent for kaffeekstraktpasta
c) mellem 15 og 55 vægtprocent for flydende kaffeekstrakt
Kaffeekstrakt i fast form eller i pastaform må ikke indeholde andre end de fra ekstraktionen hidrørende bestanddele.
Flydende kaffeekstrakt må indeholde spiselige, brændte eller ubrændte sukkerarter i en mængde, som ikke overstiger 12 vægtprocent.
2 ) Cikorieekstrakt eller opløselig cikorie eller instant cikorie
Definition og karakteristiske egenskaber:
Ved cikorieekstrakt, opløselig cikorie eller instant cikorie forstås det koncentrerede produkt, som er fremstillet ved ekstraktion af brændt cikorie udelukkende med vand som ekstraktionsmiddel, med udelukkelse af enhver hydrolyseproces, der involverer tilsætning af syre eller base.
Ved cikorie forstås rødder af Cichorium intybus L., som ikke anvendes til produktion af julesalat (witloofcikorie), og som er forsvarligt rengjorte med henblik på tørring og brænding, og som benyttes til tilberedning af drikkevarer.
Tørstofindholdet hidrørende fra cikorie skal udgøre:
a) mindst 95 vægtprocent for cikorieekstrakt
b) mellem 70 og 85 vægtprocent for cikorieekstraktpasta
c) mellem 25 og 55 vægtprocent for flydende cikorieekstrakt
For så vidt angår cikorieekstrakt i fast form eller i pastaform må stoffer, som ikke hidrører fra cikorie, ikke overstige 1 vægtprocent.
Flydende cikorieekstrakt må indeholde spiselige, brændte eller ubrændte sukkerarter i en mængde, som ikke overstiger 35 vægtprocent.
Officielle noter